本周一晚,庆祝亲戚新居入伙,一大家族黎到番禺四海一家庆祝。其地理位置优越,坐落于迎宾路上,隔离喺吉盛伟邦家私城,对面马路喺新南海城。每晚呢度的停车位都爆满,好多食客都长途跋涉黎呢度吃自助餐,而我呢,当晚喺第一次黎,单凭名字,好难与自助餐联想在一起。 四海一家在DP网站上喺最受欢迎的一家食肆。原本以为当晚喺吃自助餐的,但碍于老人家们的传统观念,吃围餐。由正门入,摆放在大堂的有个类似超人的公仔,手拿着龙虾,当我拎起手机拍照之际,被服务员叫停了。服务员说:“呢度唔可以拍照的”。吓得我一身冷汗~~~沿着楼梯上,二楼平台有个摆放着数十字被绑手绑脚的蟹,好大只嘎!房间好似喺在二楼的,房内摆放两张大台后还有足够的活动空间。因为识得人,所以当晚的菜式及服务都令人满意。等我回忆下先~~~~想到几多就几多吧。 首先喺个汤,金黄色的,好甜啊!!!单单喺呢个汤都已经几百蚊了,甘矜贵的美食以我的味觉就未到可以凭汤知料的程度。 第二道喺珍珠鸡,鸡肉好滑、好白,有点咸咸地,唔需要另外配姜葱,鸡肉吴痴牙。 第三道喺鱼生刺身,刺身种类都有五六款嘎,每款都喺得三块,最受人欢迎的莫过于三文鱼了,还伴有数片柠檬呢。 第四道喺腰果鹅肝炒菇,腰果好甜,应该喺加糖炒的,上碟时才落;鹅肝得几块咋,好彩就吃到,口感几松软嘎,我初时都唔知道,以为喺薯仔;至于菇嘛,切成四四方方一粒粒,外形同鹅肝差不多,不过就硬咯软,有人话喺鸡脾菇。 第五道喺牛仔骨,我一块都无吃过,但睇见d 亲戚吃到津津有味甘,连八十多岁的婆婆(牙齿唔好)都能吃。呢个牛仔骨喺用砂锅煮的,所以上菜时整个锅一起黎。 第六道,蛇肉,唔知喺乜蛇,原本我唔想吃的,但见大家盛意拳拳,无为扫兴,戴上手套,有点勉为其难甘咬咗第一啖。然后发现好香啊,有阵蒜味,呢块蛇肉都好肥美嘎!蛇皮好厚,蛇肉都好嫩,一D都唔韧,蛇骨都几粗嘎,细骨都唔少。每人每碟蛇肉大概有十厘米长,直径有五厘米 第七道喺水东芥菜,有点苦,得“菜匡”,无菜叶。 第八道喺上汤苋菜,有几块草菇、红萝卜,蒲面的苋菜因没有汤的缘故,有点干,味道亦有点苦,所以吃之前要染一染汤先得。 主食有两个,炒面、榴莲酥(我的至爱),还有个水果盘赠送。 下次要尝下个自助餐先得。
推荐菜: 三文鱼刺身 炭烧生蚝 自助餐 鳄鱼汤
标签: 自助餐 朋友聚餐