爱生活,爱点评!
广州站
ikiiki888 美食家
  • 口味:3
  • 环境:2
  • 服务:2

本周一晚,庆祝亲戚新居入伙,一大家族黎到番禺四海一家庆祝。其地理位置优越,坐落于迎宾路上,隔离喺吉盛伟邦家私城,对面马路喺新南海城。每晚呢度的停车位都爆满,好多食客都长途跋涉黎呢度吃自助餐,而我呢,当晚喺第一次黎,单凭名字,好难与自助餐联想在一起。
  四海一家在DP网站上喺最受欢迎的一家食肆。原本以为当晚喺吃自助餐的,但碍于老人家们的传统观念,吃围餐。由正门入,摆放在大堂的有个类似超人的公仔,手拿着龙虾,当我拎起手机拍照之际,被服务员叫停了。服务员说:“呢度唔可以拍照的”。吓得我一身冷汗~~~沿着楼梯上,二楼平台有个摆放着数十字被绑手绑脚的蟹,好大只嘎!房间好似喺在二楼的,房内摆放两张大台后还有足够的活动空间。因为识得人,所以当晚的菜式及服务都令人满意。等我回忆下先~~~~想到几多就几多吧。
  首先喺个汤,金黄色的,好甜啊!!!单单喺呢个汤都已经几百蚊了,甘矜贵的美食以我的味觉就未到可以凭汤知料的程度。
  第二道喺珍珠鸡,鸡肉好滑、好白,有点咸咸地,唔需要另外配姜葱,鸡肉吴痴牙。
  第三道喺鱼生刺身,刺身种类都有五六款嘎,每款都喺得三块,最受人欢迎的莫过于三文鱼了,还伴有数片柠檬呢。
  第四道喺腰果鹅肝炒菇,腰果好甜,应该喺加糖炒的,上碟时才落;鹅肝得几块咋,好彩就吃到,口感几松软嘎,我初时都唔知道,以为喺薯仔;至于菇嘛,切成四四方方一粒粒,外形同鹅肝差不多,不过就硬咯软,有人话喺鸡脾菇。
  第五道喺牛仔骨,我一块都无吃过,但睇见d 亲戚吃到津津有味甘,连八十多岁的婆婆(牙齿唔好)都能吃。呢个牛仔骨喺用砂锅煮的,所以上菜时整个锅一起黎。
  第六道,蛇肉,唔知喺乜蛇,原本我唔想吃的,但见大家盛意拳拳,无为扫兴,戴上手套,有点勉为其难甘咬咗第一啖。然后发现好香啊,有阵蒜味,呢块蛇肉都好肥美嘎!蛇皮好厚,蛇肉都好嫩,一D都唔韧,蛇骨都几粗嘎,细骨都唔少。每人每碟蛇肉大概有十厘米长,直径有五厘米
  第七道喺水东芥菜,有点苦,得“菜匡”,无菜叶。
  第八道喺上汤苋菜,有几块草菇、红萝卜,蒲面的苋菜因没有汤的缘故,有点干,味道亦有点苦,所以吃之前要染一染汤先得。
  主食有两个,炒面、榴莲酥(我的至爱),还有个水果盘赠送。
  下次要尝下个自助餐先得。

推荐菜: 三文鱼刺身  炭烧生蚝  自助餐  鳄鱼汤

标签: 自助餐  朋友聚餐

现有32份回应

ikiiki888
我只记得甘多咋,还有好几道菜的。另外一围男座,一围女座,男座以饮酒为主,轩尼斯、红酒、路易十三,好劲啊。女士嘛以红酒与苹果醋。苹果醋酸酸甜甜,几好饮嘎,我都饮咗三杯了。(^o^)/

果盘的水果以哈密瓜、西瓜、火龙果为主,还有少许的橙。
  • 08-07-02 22:26  更新于  08-07-02 22:26

及川优希
感觉你这样出比较舒服,自助非常大路,不好吃。

子贡
我靠,真能写~

雯雯OWEN
四海一家既自助餐真系好正嘎!!环境又好,味道又好!

及川优希
味道好一般好吧,都是些便宜东西

无论点。。

我都想去试一次。。囧rz

Gennis1983
顶顶表示支持

四叶蚊
就是远了些!@_@

ikiiki888
嗯,除非自己有车,否则去那都几唔方便,我觉得。

ikiiki888
Kimsin:或许我啰嗦咗了!=_="
  • 08-07-03 20:43  更新于  08-07-03 20:43

子贡
(^o^)/

呃~~

我就喜欢看长长的点评~~

仔细~~身同感受~

wen: 感动ing ~~~~@_@

猫猫茵
好耐之前间店新开张时试过,系参观完同事锦绣香江新居后,同事请。当时的确系好好味。有机会再去试吓。 ^_^

ikiiki888
喺啊,我都会去多次的,至少!-w-(^o^)/(^o^)/-w-
  • 08-07-04 21:57  更新于  08-07-04 21:57

angelaleung
Kimsin: 点解D人讲野硬系要加句粗口咖,无拉拉好似鬧人咁。
ikiiki, 我撑你!!!唔同成日X来X去先叫写得好咩?

ikiiki888
angela : 感动ing~~~ * 2。

teafortwol
自助那张照片看着像夜店~~:-P
还有,ikiiki你没我能写哦~~偶和荼蘼所见略同~(^o^)/

^_^@_@

wen荼蘼
对于那句粗口。。。

我也觉得很不舒服。。

希望某位TX能自己修正下。。

四叶蚊

哪里有粗口啊?

某位说。。

我KAO。。

第三楼。。

呢句喺粗囗啊?-O--O--O-

在我来说。。

算是粗口的行列咯。。

反正听左感觉不舒服~

ikiiki888
我地系文人,不讲粗的。-w-(^o^)/-w-

jimBB
(^o^)/ 写得好好啊!~ 就是要甘详尽同带感情先可以体会到你当时享受的感觉! (^o^)/ 支持你!

jimBB
我都想去吃,但价钱相对来讲有D贵,因为一去就要带家人去,都几溶下! 哈哈...如果 边个有优惠券送比我就好了! 嘻嘻~~~(^o^)/

不过今晚有个同事讲,果度不好,叫我不好去,宁愿去其他地方烧钱....=_="

ikiiki888
里面严禁拍照的,所以我偷拍得好辛苦嘎。距地的工作人员成日逛黎逛去,几惊比人发现噢。

咸狗籽
我一直都好想去食果度既自助餐啊!但又觉得好贵喔!但有机会一定要去试一次先得!感觉好正(^o^)/

ikiiki888
提早订位吧,那里人气好旺啊!都是冲着它的自助餐去的。^_^

yeiyeili
我去过吃自助餐,就没有上过2楼~~哈哈
水东芥菜,紧系得“菜哐”啦,芥菜就系吃哐才脆脆好吃嘛……。

取消

四海一家国际美食之都